Om os  |  Find os  |  Kontakt

Foraminal og spinal stenose


Stenos er det græske ord for snæver eller trangt. Stenose betyder således forsnævring, og når man taler om ryggen tænkes der især på to forskellige tilstande: Spinal stenose og foraminal stenose.

Ved den spinale stenose er der tale om en forsnævring af selve rygmarvskanalen, mens den foraminale stenose er en forsnævring af de kanaler, der fører nerverødderne ud af rygsøjlen.

Ordet stenose fortæller ikke noget om, hvad forsnævringen skyldes, men ofte er årsagen forandringer opstået i forbindelse med slidgigt i ryggen eller pga. en uheldigt beliggende diskusprolaps.

Symptomer på cervical spinal stenose kan ramme både arme og ben. Det kan i svære tilfælde være et problem at gå normalt, fordi man f.eks. har svært ved at registrere hvor man sætter fødderne. Man kan opleve snurrende fornemmelser og svaghed i både arme og ben.

Foraminal stenose påvirker kun den ene arm svarende til det område, der tilhører den ramte nerverod. Symptomerne minder derfor meget om dem, man kan opleve i forbindelse med en diskusprolaps: Smerte, snurren, følelsesløshed og nedsat kraft. Typisk opstår symptomerne på foraminal stenose mere snigende end hos den klassiske prolapspatient og de ses hos en ældre aldersgruppe. 

Ved svær spinal eller foraminal stenose kan det i sidste ende blive nødvendigt at operere for igen at skabe plads til nerveroden. Dog kan man ofte bedre tilstanden betydeligt ved hjælp af manuel behandling og således udskyde operationstidspunktet eller helt fjerne behovet. Ved behandlingen øges funktionen af det ramte område, hvilket bl.a. giver mindre irritation og hævelse og dermed mindre påvirkning af nerveroden.
kiro_logo_lille_nyt.jpg

Selandia Park 4,
4100 Ringsted

kiro_tlf.jpg

Åbningstider:

Mandag til torsdag 8.00-18.00

Fredag 8.00-17.00


Telefontid:
Mandag til fredag 8.00-20.00
Weekend 9.00-15.00
  

Find os

Kiropraktor_skulder_ryg.jpg

specialister_bev.jpg